Nieuwe burgemeester Maastricht gestart

“Completer dan Maastricht kun je het niet treffen. Maastricht is nu eenmaal de mooiste stad van Nederland! Na twaalf jaar burgemeester te zijn geweest in Cuijk en het Land van Cuijk, wilde ik graag een stap zetten naar een stad. Deze stad heeft een enorme historie, een geheel eigen cultuur, veel internationale aspecten en voor de burgemeester veel extra bestuurlijke regionale taken.

Hillenaar burgmeester Maastricht

Na mijn rechtenstudie in Nijmegen ben ik begonnen als advocaat in bestuurs- en milieurecht. Vervolgens maakte ik de overstap naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en heb daarna geruime tijd in Rotterdam gewerkt als leidinggevende en adviseur Openbare Orde en Veiligheid. Voordat ik burgemeester werd van het Brabantse Cuijk was ik werkzaam als managing consultant bij Berenschot. Ik heb het herindelingsproces om met vijf gemeenten de nieuwe gemeente Land van Cuijk te vormen, getrokken en was daar het eerste jaar waarnemend burgemeester van.

Als burgemeester kom je meestal niet met een inhoudelijke agenda binnen. Er ligt een stevig gedragen en ambitieus coalitieakkoord, waar ik graag mee de schouders onder zet. Mijn bijzondere aandacht zal daarbij uitgaan naar kansengelijkheid en groen in de stad. Wel geeft de profielschets de gewenste accenten aan, waaraan ik natuurlijk zo goed mogelijk wil voldoen. De belangrijkste opdracht daarin is om er te zijn voor álle inwoners van Maastricht. Dat is volgens mij ook de enige manier om te bouwen aan vertrouwen. Besturen met het hart, noemde ik dat in mijn installatiespeech.

Ik hoop van harte dat de inwoners merken dat het gemeentebestuur er voor hen is. Dat ook bij lastige keuzes waar sommigen het helemaal niet mee eens zijn, zij wel voelen dat ze gehoord zijn en het besluit op democratisch zuivere wijze is genomen. We hebben elkaar in deze periode – waarhin de ene na de andere zekerheid lijkt weg te vallen, omdat er zoveel gaat veranderen – keihard nodig. Alleen samen kunnen we onze mooie stad klaar maken voor de toekomst.” 

Wim Hillenaar begint vandaag als burgemeester in Maastricht. Wil je hem succes wensen of heb je een tip? Laat een reactie achter op de LinkedIn-pagina van BZK.