Afkijken kan heel leerzaam zijn
Weblog
Afkijken heeft een negatieve associatie. Op school wordt het niet gewaardeerd, sterker nog, bestraft. Met als argument dat je dan zelf niets leert als je het afkijkt bij de ander. In de grote mensenwereld ligt dat misschien toch net even anders. Want (af)kijken bij een ander, kan heel leerzaam zijn.
Door Harmannus Blok, wethouder van de gemeente Winsum, die onder andere Economische Zaken, Financiƫn en Duurzaamheid in zijn portefeuille heeft
Onlangs ging ik op reis met een bus vol bestuurders en ambtenaren door Nederland in het kader van de Waterketen. In deze Waterketen werken gemeenten, twee Waterschappen en twee Waterbedrijven samen op het gebied van water. Het doel kort samengevat: het houden van droge voeten en efficiƫnt samenwerken. Door de samenwerking moet de kwaliteit verbeterd worden en moeten de kosten dalen. Landelijk zijn daar afspraken over gemaakt die regionaal moeten worden uitgevoerd. Wij doen dat dus binnen de genoemde Waterketen. Het onderwerp is ook urgent. We weten immers allemaal dat het klimaat verandert. En we hebben er inmiddels ervaring mee: steeds meer hoeveelheden regen in korte tijd. Dat geeft problemen. Hoe gaan we die te lijf? Rioleringen vergroten of zijn er ook slimmere oplossingen? Zullen we er deels ook gewoon aan moeten wennen dat af en toe de straat blank staat?
En daarnaast is er, ook ten behoeve van het klimaat, nog de verduurzaming. Kunnen we ook slimme duurzame dingen doen met riool, afvalwater, ander water? Kunnen we ook hierin een bijdrage leveren aan de energietransitie?
In de grote mensenwereld ligt dat misschien toch net even anders. Want (af)kijken bij een ander, kan heel leerzaam zijn.
U ziet het, allemaal interessante vragen rondom waterbeheersing. Wij zijn natuurlijk niet de enige die met deze vraagstukken te maken hebben. Overal is men met deze vragen bezig en hier een daar is men aan het pionieren en innoveren. En dat is leerzaam. Tijdens de reis hebben we interessante projecten bezocht en hebben we ons laten informeren hoe elders in het land wordt samengewerkt. Zo waren we in Urk waar het zwembad wordt verwarmd middels warmtewinning uit het riool. We keken in Rotterdam waar ze in de openbare ruimte voorzieningen hebben gemaakt om bij extreme neerslag het water tijdelijk op te vangen. Zogenaamde waterpleinen. Een soort bassins die normaliter als recreatieruimte worden gebruikt (bv basketbalveldje of pannakooi), maar bij zware buien onder water komen te staan. Hiermee hoef je niet alle riolering te vergroten, maar vang je het water tijdelijk op. Verder keken we bij de Afsluitdijk waar energie gewonnen wordt uit zout en zoet water.
En dan hoorden we niet alleen succesverhalen, maar ook knelpunten. Waar ging het fout en hoe werd dat opgelost? Ja, en dan wordt afkijken ineens heel leerzaam!
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.